Röviden a Középiskolai MTA Alumni Programról

Mi ez a program, és miért fontos?

Freund Tamás, az MTA elnöke 2020 végén hirdette meg a Középiskolai MTA Alumni Programot, amelynek keretében kutatók látogatnak el egykori középiskolájukba és más iskolákba, hogy munkájukról, kutatási témájukról, a tudományos módszerről beszélgessenek a diákokkal. A program célja egy tudománybarát társadalom építése, a kritikai gondolkodás fejlesztése. Freund Tamás felhívására az MTA köztestületének csaknem 1700 tagja jelentkezett a programra, és már a 300-at közelíti az Alumni-tag iskolák száma. 

 

Milyen Alumni-tagnak lenni?

Nézzétek meg a veszprémi Lovassy László Gimnáziumban a Középiskolai MTA Alumni Program megnyitójáról készült videónkat!

 

Mit ad a program a diákoknak?

A programban részt vevő középiskolák már 1700 kutató közül választhatnak, hogy felkérjék őket ismeretterjesztő előadásokra, beszélgetésekre. A kutatók a legváltozatosabb témákkal foglalkoznak az irodalomtörténettől a részecskefizikáig, és kérdezhetitek őket a munkájukról, a kutatói élet kihívásairól, sőt, akár arról is, hogy mi a következő lépés a tanulmányok során, ha éppen az ő területük vonz. De az is rengeteg megfontolandó gondolatot hallhat ezeken az alkalmakon, aki egyáltalán nem kutatói pályára készül. A programban résztvevő kutatókról és kutatási témájukról itt tájékozódhattok

Mit ad a program az iskoláknak?

Az iskolák az Alumni Program előadóinak segítségével színesíthetik tanóráikat, szakköri foglalkozásaikat. A program egyik fontos célja, hogy személyes kapcsolatok, beszélgetések alakuljanak ki az előadók és a diákok között, ami rengeteg motivációt adhat a diákoknak a tanuláshoz és a továbbtanuláshoz. Az iskolákat költségtérítéssel és aktivitási versennyel is támogatjuk a programban.

Költségtérítés

Az Akadémia részleges költségtérítést nyújt a programban részt vevő iskoláknak, hogy fedezni tudják a tanítási időn kívüli programok többletköltségeit, a pedagógusok többletmunkáját, illetve a távolról érkező előadók utazás- és szállásköltségeit. A költségtérítés részleteiről bővebb információ itt található.

Aktivitási verseny

Az iskolák és az Alumni-eseményeket szervező tanárok számára idén aktivitási versenyt hirdettünk meg. A legtöbb Alumni-eseményt megszervező iskolák 400 ezer forintot, a legeredményesebben szervező tanárok pedig 300 ezer forintot nyerhetnek. A verseny kiírása itt érhető el.

Versenyek, online kvízsorozatok minden évben

Az Akadémia a tervek szerint minden tanévben további aktivitásokat, tanulmányi csapatversenyt vagy online kvízsorozatot is hirdet. Aktuális kvízversenyünket itt találhatjátok.

A program weboldala: mta.hu/alumni – az eseményekről a program FB-oldalán és IG-csatornáján is mindig hírt adunk.